Pina Bausch Zentrum

STRUCTURAL IMPLEMENTATION

Wuppertal’s Facility Management has prepared a project outline for the structural implementation on the basis of the concept in terms of content. The heritage listed theatre, which was built to plans by Prof. Gerhard Graubner between 1964 and 1966, should be sensitively modified for a new form of use that corresponds to its democratic architecture and the basic idea behind its creation. The goal is to open up the building to the city, not only conceptually but also spatially.

The Graubner building was based on an introverted design with closed façade, which intended to create a theatre with an inward effect. This isolation from the outside world should be broken up by various openings and several public event venues - without materially damaging the underlying design.

The intention is to largely retain the auditorium and stage house. These should, however, be given additional functions and adapted to suit modern requirements. An extension for improved deliveries and access should also be constructed at the rear of the Graubner building.

The space available is insufficient to offer a home for all four pillars. A multi-storey, high-quality new wing will therefore be built to the east of the theatre which will not enter into competition with the Graubner building but should gently enhance it.